StiBON bieropleidingen organiseert dit voorjaar voor het eerst haar opleiding op Texel. Het is de eerste StiBON bieropleiding op de Waddeneilanden. De lessen op niveau 1 leiden geïnteresseerden op tot het diploma ‘bierambassadeur’. Op Texel wordt de opleiding op drie achtereenvolgende maandagen in maart gegeven. Aanmelden voor de opleiding kan via de website www.stibon.nl. De opleiding start op 11 maart.

“We zijn benaderd door verschillende ondernemers of we ook op het eiland een bieropleiding konden aanbieden”, zegt Henri Reuchlin, coördinator van StiBON. “Daar geven we graag gehoor aan. Het is hoog tijd om ook op de Wadden aanwezig te zijn.” Inmiddels hebben meer dan twaalfhonderd bierambassadeurs de opleiding succesvol afgerond en mogen zich met recht bierkenner noemen. Naast Texel staan er ook opleidingen op de rol in Venlo, Haarlem, Kampen en Gulpen. Inschrijvingen voor andere opleidingen, onder andere in Utrecht, Breda en Amsterdam zijn al gesloten. “We kijken nog naar andere opleidingslocaties”, aldus Reuchlin.

Tijdens de opleiding Algemene Bierkennis leren deelnemers de belangrijkste biertypen proeven en beschrijven. Vanzelfsprekend komen de invloed van grondstoffen als granen, hop en kruiden aan bod. In een brouwerij leert men meer over het brouwproces en de magie van de vergisting. Daarnaast komt de geschiedenis van onze volksdrank aan bod, alsmede de belangrijkste wetgeving. De opleiding sluit af met een les over bier en spijs combinaties. De opleiding is bedoeld voor hen die een goede basiskennis van het product bier nodig hebben in de horeca of in de groot- en detailhandel. De opleiding is ook geschikt voor hen die een hobbymatige interesse in bier hebben. StiBON voorziet in een algemene lesprogramma, onafhankelijk van brouwerijen of leveranciers.

StiBON is opgericht in 2009 om de kennis over bier en alles wat daarmee samenhangt over te brengen aan iedereen die beroepshalve of als liefhebber in bier is geïnteresseerd. Inmiddels is StiBON uitgegroeid tot de toonaangevende bieropleider van Nederland.