Na de succesvolle start van ‘Unfiltered Lager’ die snel de harten van zowel particulieren als de plaatselijke horeca heeft veroverd in de regio, is er wederom goed nieuws en komt er nu al internationale erkenning voor Bergens Brouwerij. De jury van de World Beer Award heeft de Unfiltered Lager beloond met  Zilver in de categorie Lagers. 

Zilver in de World Beer Award
De jury van de World Beer Award heeft de Unfiltered Lager beloond met Zilver. In deze competitie worden van brouwers uit heel de wereld beoordeeld door een vakkundige jury. Inzendingen worden blind geproefd en gescoord volgens strak protocol. Elke inzending wordt beoordeeld op aroma, smaak en afdronk en met andere elementen die in aanmerking komen. Er worden schriftelijke proefnotities gemaakt voor elke inzending. Er zijn verschillende categorieën, Goud, Zilver en Brons en een Country Winner die doorgaat naar de volgende ronde voor de titel in die desbetreffende categorie (bijvoorbeeld World’s Best Lager). De brouwers van STOKED! reageren op het winnen van zilver: “We hadden verschillende kenners al laten proeven en die reacties waren al erg enthousiast. Dat nu zo’n vakkundige jury dit bier zo beoordeelt nadat we dit bier twee jaar in ons brouwlab hebben ontwikkeld is echt een erkenning. We zeiden al wel eens voor de lol dat we wereldberoemd zijn in Bergen, maar nu zijn we dus echt wereldberoemd. We kunnen niet anders zeggen dat we SUPERSTOKED zijn.”

Unfiltered lager 

Met een percentage onder de 5% is het in de huidige tijd een licht bier te noemen. Ondanks dat het bier niet wordt gefilterd is hij wel helder door de bodemfermentatie en de langere tijd die ze het bier geven om te conditioneren. Dustin Paul, brouwer van STOKED!, licht toe: “We filteren het bier bewust niet om zo maximale smaak en aroma mee te geven. Het bier laat zich omschrijven als een zacht, helder, malty, licht tot medium bitter, fris en toegankelijk bier met een volle afdronk.” Dustin voegt daaraan toe: “Eigenlijk zijn we niet zo van de smaakomschrijvingen en hebben we liever dat mensen het zelf gaan proeven. Smaak is immers enorm persoonlijk.”

Herstel van een bouwtraditie van vers bier
Na het succes van batch 1 zijn de brouwers gelijk weer gaan brouwen en zijn er de hele zomer en in het najaar al brouwdagen gepland. Bierliefhebbers die nu STOKED! drinken, drinken dus bier dat dezelfde week is gebotteld. Hiermee lijkt te gaan lukken wat de brouwers voor ogen hadden. Een lokale brouwtraditie realiseren en elke 3-4 weken knettervers bier op de markt brengen. Op dit moment is STOKED! al volop verkrijgbaar in de regio Bergen bij meer dan 35 locaties van allerlei soorten slijterijen, winkels, cafés, hotels en restaurants en een surfshop.