Stouten Blackie is een gitzwart Oudenaards speciaalbier uit België met complexe mout- en karamelaroma’s gebrouwen met lekkies. Lekkies zijn ambachtelijke suikersnoepen, behorende tot de groep van de ’babelutten’, die al ruim 200 jaar in Oudenaardse bedevaartsoord ‘Kerzelare’ worden geproduceerd en verkocht. Het bier is gebrouwen door HopSaSam, een brouwproject van een gepassioneerde Bier-Belg.

Iedereen verwent zichzelf wel graag eens… Snoepje of donker chocolaatje in je mond en genieten. Vanuit zo’n genietmomentje is Stouten Blackie ontstaan. Intens genieten van karamel, sterk gebrande mouten, toetsen van chocolade, koffie en kandij, zonder zoet te smaken. Stevig bitter zelfs. Een eigenwijze atypische zwarte stout aan de basis, waarbij de klassieke suikers werden vervangen door de Oudenaardse streekspecialiteit ‘Lekkies’. 

Lekkies

Lekkies zijn ambachtelijke suikersnoepen, behorende tot de groep van de ‘babelutten’, die al ruim 200 jaar in het Oudenaardse bedevaartsoord ‘Kerzelare’ worden geproduceerd en verkocht. Suikerbakkerij Jan van Gent vormt hét icoon als het om lekkies gaat. Het is een lichtbruin snoepje waarbij de verschillende suikers, kandij- en karamelaroma’s de bovenhand hebben. Het overgrote deel van de suikers wordt door de gist omgezet in alcohol, waardoor het bier zelf niet zoet blijft. De karamel- en kandijsmaken uit de snoep zorgen voor een gevarieerde aanvulling op de verschillende moutaroma’s uit het bier.

Smaakomschrijving

Het degustatiebier van 6,5 % alc.vol. heeft een complexe aanzet van donker gebrande en geroosterde gerst-, tarwe- en roggemouten. De kandij- en karamelaroma’s volgen snel, waarna het bier mooi droog en uitgesproken bitter eindigt. Verder is het bier gitzwart met een bruinige schuimkraag. De aanbevolen drinktemperatuur is 7°C, zodat de aroma’s ten volle tot zijn recht komen.

HopSaSam

HopSaSam is een hobbybrouwproject van Sam Vanderstraeten (gepassioneerde Bier-Belg). Hij is gediplomeerd zytholoog (én kaasmeester) en brouwt eigenhandig in een gehuurde brouwerij, ontwikkelt zelf alle recepten en concepten en is transparant in alles (EBC, IBU, brouwerij,… op het label). HopSaSam staat voor ‘bier met nen hoek af’: niet zomaar de 1000ste tripel of blondje, maar een compleet andere dimensie van bier en bierbeleven. De naam Stouten Blackie was al de werktitel bij het ontwerpen van dit bier door HopSaSam. Het verwijst enerzijds naar de bierstijl waar het het dichtst tegenaan leunt, namelijk een stout. Een stout wordt gekenmerkt door zijn zwarte kleur met gebrande en geroosterde aroma’s. Daarnaast een verwijzing naar de kleur van het bier (black / zwart) én hoor je in ‘blackie’ ook nog eens ‘lekkie’. Een naam met een knipoog naar het Oudenaardse dialect, waarbij ‘Stouten Blackie’ zoveel wil zeggen als ‘stoute hond’, gezien ‘Blackie’ ongeveer de meest universele hondennaam is.