Brouwerij de Halve Maan tekende 23 en 24 oktober jl. tijdens een staatsbezoek met de Koning en Koningin van België een strategisch akkoord en zal zo een intensieve samenwerking aangaan met een gerenommeerde importeur in Portugal. Om aan de stijgende vraag naar Straffe Hendrik te voldoen in Portugal, besloten Brouwerij De Halve Maan en DCN Beers nauwer samen te werken en op deze manier de bieren van Straffe Hendrik op een kwaliteitsvolle en duurzame manier in de Portugese markt te zetten. Het gaat in eerste fase over het merk Straffe Hendrik, in een tweede fase zal Brugse Zot aan bod komen.

In mei 2018 kwam Brouwerij De Halve Maan al onder de aandacht in Portugal op de jaarlijkse ‘World Beer Challenge’ dat voor de 8ste keer werd gehouden in Estoril (PT). Er waren in deze competitie 654 bieren uit alle hoeken van de wereld, die beoordeeld werden door een jury van 303 professionele proevers uit 31 landen. De Halve Maan werd er bekroond met 3 gouden medailles: voor Straffe Hendrik Tripel, Straffe Hendrik Quadrupel en Brugse Zot blond. Niet alleen in Portugal, maar in de hele wereld krijgen de bieren van De Halve Maan met deze prijzen extra aandacht, nadat ze al talrijke medailles wonnen in andere prestigieuze competities. 

Twee lanceringen

Als onderdeel van de officiële delegatie van het staatsbezoek aan Portugal onder leiding van de Koning en Koningin van België, organiseerde De Halve Maan tijdens dit staatbezoek twee lanceringsevenementen, respectievelijk in Lissabon en Porto. Het eerste evenement vond plaats in het bijzijn van Staatssecretaris voor buitenlandse handel P. De Crem, die de eerste Straffe Hendrik schonk in Lissabon. Het tweede lanceringsevenement vond plaats in Porto. 

Het eerste lanceringsmoment greep plaats in Moules&Beer in Lissabon op 23 oktober, een iconische locatie in het centrum van de stad waar, in functie van het staatbezoek, naast een groot deel van de delegatie, ook Belgische, Portugese pers en specialisten uit de bierindustrie aanwezig waren. Staatssecretaris Pieter de Crem tapte de eerste Straffe Hendrik in Lissabon. Het tweede lanceringsevenement vond plaatsvinden op 24 oktober in Porto in Clube Porto, een hippe bar waar Straffe Hendrik gelanceerd werd. De Gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, tapte de eerste Straffe Hendrik aldaar. 

Veel export

De overeenkomst tussen de Halve Maan en DCN Beers zal zich focussen op een intense samenwerking om zo de afzet op middellange termijn te verhogen in Portugal. Beide Straffe Hendrik-bieren zullen worden geïntroduceerd in de horeca, maar ook zullen de eerste stappen naar de retail gezet worden. De authentieke uitstraling van de bieren van De Halve Maan, en hun hoge kwaliteit, maken de bieren extra aantrekkelijk voor de Portugese biermarkt. Dat beide bieren recent nog bekroond werden in Estoril draagt bij tot deze uitstraling. Bieren Straffe Hendrik Quadrupel of Straffe Hendrik Tripel worden als ultra premium aangezien in Portugal, en hebben er sterk potentieel in deze snel groeiende economie. Brouwerij De Halve Maan exporteert intussen al 40 % van haar productie op een succesvolle manier naar meer dan 30 landen in de wereld. Zo zijn de bieren ook aanwezig in Azië, Latijns Amerika, Rusland en de VS, en daar komt nu dus ook Portugal bij. De brouwerij creëerde speciale verpakkingen, om haar bieren op een kwalitatieve manier te verschepen naar verre landen. Zo worden de flessen niet in kratten maar in kartonnen exportdozen verpakt. Ook vaten worden in speciale ‘one way’-vaten afgevuld die niet naar de brouwerij terugkomen. Al deze verpakkingen zijn 100 % recyclebaar, opdat de ecologische voetafdruk van de brouwerij zo beperkt mogelijk blijft. Ze verzekeren ook een goede kwaliteit van de bieren na overzees transport in extreme omstandigheden. 

Foto bron Facebook Halve Maan.