Misschien wel de laatste zomerse biertjes worden deze maand op 21 en 22 september getapt in het Rembrandtpark in Amsterdam. West TAPT Festival, voorheen beter bekend onder de naam; ‘BierWest’, sluit het festivalseizoen af zoals altijd met heel veel bier, lekker eten, spelletjes en meerdere artiesten. Kortom, de perfecte afsluiting van je zomer! Dit jaar wordt het alweer de 4e keer dat het bierfestival in West plaats gaat vinden. Elk jaar weer een waar spektakel met meer dan honderd bieren uit binnen- en buitenland. 

Tot vorig jaar droeg het festival nog de naam BierWest. Maar dit jaar hebben ze het omgedoopt tot West TAPT Festival. Bier smaakt eigenlijk altijd wel naar meer. En festivals ook. Dat is dan ook wat de twee mannen achter het festival voor ogen hadden sinds de allereerste editie. Inmiddels hebben ze 5 festivals per jaar verspreid over het land. Dit is ook meteen de reden dat de naam veranderd is in TAPT, omdat ze naar eigen zeggen op deze manier meer een merk op kunnen bouwen in plaats van elke keer een nieuwe naam laden. Zo hebben ze deze zomer Oost TAPT, in Amsterdam Oost, Alkmaar-, Utrecht en Arnhem TAPT neer weten te zetten. En met succes. “Elke editie heeft weer zijn eigen charme”, aldus Simon Leech, één van de organisatoren achter TAPT. “Zowel qua publiek als locatie is het elke keer anders, ondanks dat we redelijk dezelfde insteek houden per editie. Dat is erg leuk om te zien en dat

houdt het ook leuk om te blijven doen”, vertelt Leech er enthousiast achteraan. Dat het allemaal vanzelf gaat is zeker niet zo vertellen ze. “Sterker nog”, zegt Nick de Vree, de compagnon van Leech “veel mensen denken dat als je eenmaal een succesvolle editie hebt gehad de rest vanzelf gaat. Maar dat is absoluut niet zo. In elke stad moeten we weer opnieuw beginnen en maar afwachten of het aanslaat met alle risico’s van dien. Daarnaast doen we sinds het begin nog steeds echt alles maar met z’n tweeën. Dat is soms wel heftig, maar ook erg leuk en uitdagend.”

Het was in het jaar 2015 waarin de speciaalbierhype losbarstte en de eerste BierWest een feit werd. Intussen is het geen hype meer. Maar een ingeburgerd fenomeen en zijn ook hun festivals gegroeid. ‘Veel meer dan alleen heel veel bier’ is hun motto: “Iedereen kent speciaalbier nu wel, maar wij zorgen behalve voor heel veel verschillende en nieuwe soorten ook voor het lekkerste eten, goeie artiesten en verrassend entertainment”, aldus de bierboys. Op de vraag; ‘what’s next?’, beginnen de eigenaren van TAPT beide te lachen. “Dat is het gesprek van de dag natuurlijk, alhoewel. Misschien ook niet elke dag, maar wel iets waar je als ondernemer altijd mee bezig bent”, zegt Leech. “Dat betekent zeker dat we alweer naar volgend jaar aan het kijken zijn. Dat we gaan groeien is één ding wat zeker is. In welke vorm, dat is nog even de vraag. We worden bijvoorbeeld ook steeds vaker gevraagd om producties voor andere te doen of grote business events te produceren. Dat doen we er ook nog bij!”

Voor nu sluiten de mannen het seizoen af met een knaller, waar het ooit mee begon; West TAPT Festival. Met op vrijdag 21 september de Vrijmibier Editie en zaterdag 22 september de Festival Editie. Een deel van het Rembrandtpark zal deze dagen het toneel van bier, eten, spelletjes en dansen zijn. De laatste tickets zijn verkrijgbaar via www.taptfestival.nl