Op 6 december 2023 vierde Trappistenbrouwerij De Kievit haar tienjarig bestaan. In het afgelopen decennium is Zundert Trappist uitgegroeid tot een vaste waarde in het Nederlandse bierlandschap en ver daarbuiten. Tijdens de jubileumreceptie stond abt Van Belle stil bij de noodzaak van de brouwerij voor de economie van de abdij. Maar de waarde van de brouwerij gaat veel verder dan alleen de economie. Ook burgemeester Joyce Vermue stond stil bij de verbondenheid tussen brouwerij en gemeente. Zo is Zundert Trappist in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de vier toeristische pijlers Zundert.

Het oorspronkelijke idee was om slechts één bier op de markt te brengen. Het bier is nu bekend onder de naam Zundert 8 Tripel Trappist. Na lang aandringen vanuit de markt werd het gamma na vijf jaar uitgebreid met Zundert 10 Quadrupel Trappist. In dit jubileumjaar volgde een derde bier. Op speciaal verzoek van abt Guido Van Belle werd dit een refterbier met 4% alcohol. Het bier is deze feestmaand beperkt van het fust verkrijgbaar in Zundert en cafés die aangesloten zijn bij de Alliantie van Biertapperijen.

Tijdens de jubileumreceptie stond abt Van Belle stil bij de noodzaak van de brouwerij voor de economie van de abdij. Maar de waarde van de brouwerij gaat veel verder dan alleen de economie. “De brouwerij heeft niet alleen de abdij op de kaart gebracht, maar ook de gemeente Zundert. Er zijn nieuwe initiatieven ontstaan en bestaande verbindingen gegroeid, schakels aan een keten die mensen iets laten proeven van een traditie van respect en diepe verbondenheid met een onnoemelijke schoonheid”, aldus Van Belle. Ook burgemeester Joyce Vermue stond stil bij de verbondenheid tussen brouwerij en gemeente. Zo is Zundert Trappist in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de vier toeristische pijlers Zundert.

In het kader van het jubileum heeft de brouwerij voor het eerst Zundert 10 Quadrupel Trappist in een feestelijke 75cl-fles op de markt gebracht. “Met het ontwerp benadrukken we onze band met de omgeving”, aldus broeder Christiaan, verantwoordelijke voor de brouwerij. “Een afbeelding van de gagelplant staat daar symbool voor. Gagel geeft onze bieren hun typerende kruidigheid.”

Abdij Maria Toevlucht is één van de slechts tien brouwende trappistenabdijen ter wereld. De bieren mogen het logo ‘Authentic Trappist Product’ voeren. Trappistenbier is binnen de muren van de abdij door of onder toezicht van de monniken gebrouwen. Trappistenbrouwerij De Kievit kent een gelimiteerde productie. De brouwerij geeft een nieuwsbrief uit met nieuwtjes en ontwikkelingen rond de brouwerij. Aanmelden kan via de website www.zunderttrappist.nl.