Bakker Van Vessem en craft bierbrouwerij Jopen hebben de handen ineen geslagen. De Haarlemse ondernemingen hebben hun reststromen ingezet om een Vaderdaggeschenk te creëren. Met als resultaat: een originele herbruikbare tas met bierbrood én broodbier.

Bakker Van Vessem en brouwerij Jopen liggen op steenworp afstand van elkaar in de Haarlemse Waarderpolder. De bedrijven gingen een samenwerking aan om restproducten een nieuwe bestemming te geven.

Gooi geen energie weg

Van Vessem maakt zich al jaren sterk om voedselverspilling in de foodketen te verminderen. Zo kunnen in de bakkerijen broodresten ingeleverd worden. Deze vergistbare resten leveren groen gas op. Begin dit jaar benaderde bakker Jos Huijbregts bierbrouwerij Jopen om van bierbostel een brood te vervaardigen. “Wij vangen de bierbostel, een restproduct van de mout, op”, licht algemeen directeur Michel Ordeman van Jopen toe. “De bierbostel heeft een hoge voedingswaarde en steeds meer ondernemingen ontdekken dit als ingrediënt. Overigens is sinds 2 januari 2017 de bierbostel van Jopen GMP Plus gecertificeerd, een kwaliteitsborgingssysteem voor de voedingsmiddelenindustrie.”

Bierbrood van prijswinnend bier

Van Vessem heeft de bierbostel verwerkt in een karaktervol brood van 100% tarwe van biologische oorsprong. De bierbostel is afkomstig van Jopen Mooie Nel IPA. Deze IPA valt veelvuldig, zowel nationaal als internationaal, in de prijzen. Op 17 mei 2018 veroverde dit Jopenbier nog het goud tijdens de Meininger’s International Craft Beer Award 2018. “Naast bierbostel hebben we lokale granen van boer Pieter Bijlsma uit Haarlemmermeer toegevoegd”, vertelt bakker Jos Huijbregts. “De granen worden gemalen bij Korenmolen de Zandhaas. Het volkoren brood is lekker mals met een authentieke rijpe smaak. Met als bijkomend voordeel: in bierbostel zitten veel voedingsstoffen zoals eiwitten en vezels. En… op onze beurt hebben wij broodresten aan Jopen geleverd voor een broodbier!”

Ons Dagelijks Brood

Met broodresten van Bakker Van Vessem heeft Jopen een frisse English Pale Ale van 6% gebrouwen. Het bier heeft de toepasselijke naam Ons Dagelijks Brood meegekregen. “De broodresten werden geroosterd en aan het brouwproces toegevoegd”, aldus Michel. “Brood- en moutsmaken spelen de hoofdrol in dit Jopenbier. De Engelse hopsoorten zorgen voor frisse en bloemige tonen. Cascade-hop voegt een subtiele fruittoets en een bittere afdronk toe.”

Van ons, brood en bier, voor jou

De Haarlemse samenwerking heeft geresulteerd in een unieke geschenkverpakking voor Vaderdag. Jos: “Wat wil een vader voor Vaderdag? Precies, brood & bier! We hebben een herbruikbare, duurzame jute tas ontwikkeld met het bierbrood en vier flessen Ons Dagelijks Brood. Dus verras vaders met een origineel geschenk!” 

Reserveer nu de geschenkverpakking, inclusief het bierbrood en broodbier, bij de locaties van Van Vessem. Vanaf donderdag 14 juni 2018, vlak voor Vaderdag, is de tas op te halen. Wees er snel bij, want de geschenkverpakking (17,50 euro) is in beperkte oplage verkrijgbaar bij Van Vessem. Het Jopenbier Ons Dagelijks Brood is tevens vanaf vrijdag 1 juni 2018 te verkrijgen in de Jopenwebshop en in de winkel van het Jopen Proeflokaal Waarderpolder.