De creatieve en innovatie mensen achter speciaalbierbrouwerij vandeStreek bier willen zoveel mogelijk Nederlanders enthousiast maken voor het kweken van klophop. Van deze hop brouwt vandeStreek hun eigen speciaalbier. En je kunt het gewoon in je eigen tuin of terras kweken. Vanaf half april stuurt de brouwerij klophop-stekjes mee bij bestellingen via de webshop. In september is het oogsttijd, de door heel Nederland gekweekte klophop wordt dan geoogst tijdens het traditionele Hopoogstfeest. Dit unieke bierproject draait om positieve aandacht voor bier en de groei van klophop door heel Nederland. In de toekomst breng je de thuisoogst aan klophop misschien wel naar een lokale brouwer.

Experiment zonder winstoogmerk
De brouwers van vandeStreek bier en de mensen van Hollands Hophuis hopen dat iedereen met een stekje klophop enthousiast wordt om het te telen. Een uniek project en experiment zonder winstoogmerk. Bovendien is het voor de makers van het bier reuze interessant om te ontdekken wat er gebeurt met hun klophop wanneer het onder verschillende omstandigheden wordt geteeld. VandeStreek brengt al enkele jaren klophop-bier uit, een blondbier gebrouwen van deze specifieke hopsoort. Sinds enkele jaren wordt de hop geoogst in Stadstuin Klopvaart, waar klophop zijn naam aan te danken heeft. In deze tuin is in de jaren ‘70 van de vorige eeuw hop aangeplant in een permacultuur. Na 50 jaar wil vandeStreek bier van heel Nederland één grote hoptuin maken.

Word ook hopboer
Iedereen kan hopboer worden! Ga je aan de slag met de klophop? Dan ontvang je maandelijkse ‘hopdates’ en een overzichtelijke groeikalender. Het helpt je om een ervaren hopboer te worden. Dit project wordt geleid door Jamie Nee, kunstenaar, milieuactivist, wildplukker en hopboer. Jamie heeft ook de kleurrijke labels van vandeStreek bier geïllustreerd. De hopplant, een plant uit de hennepfamilie, komt van nature voor in België en Nederland. ‘Hopbellen’, de bloemen van hop, worden als conserveer- en smaakmiddel gebruikt bij de bereiding van bier. Jamie noemt het klophopproject een hopcoöperatie- of collectief: “Het idee is om het grootste hopveld ter wereld te creëren, door in heel Nederland, op balkons en in tuinen, onze hop te laten groeien. We stimuleren iedereen om dit in september naar onze brouwerij te brengen. Dan hebben we, zoals ieder jaar, een Hopoogstfeest. Alleen deze keer op een veel grotere schaal. Samen plukken, met een goed glas bier erbij. Dit project is een uniek voorbeeld van samen creëren op afstand. Een creatieve en fysieke (buiten)activiteit in deze bijzondere tijd waarin we veel alleen en in huis ondernemen.”