Begin 2017 begon vandeStreek bier te brouwen in hun eigen brouwketels in Utrecht, Nieuw-Overvecht. Als startende brouwerij wordt er continu gewerkt aan innovatie en kwaliteitsverbeteringen. De laatste creatie die hieruit voortkomt zijn twee bierwhisky’s – Bourbon and Burgundy Matured. Beide whisky’s komen voort uit hetzelfde destillaat van afgekeurde bieren uit het eerste jaar van de brouwerij. Dat destillaat is vervolgens weggelegd op twee unieke vaten om de smaak van de bierwhisky vorm te geven.

“De eerste zomer dat we onze eigen brouwerij hadden hebben we een aantal batches gehad die extra druk opbouwden in de fusten. Een probleem dat snel verholpen is in de brouwerij maar we hadden al duizenden liters bier op fust zitten op dat moment met dit technische probleem”, zegt Sander van de Streek, één van de brouwende broers achter de brouwerij. Het afgekeurde bier had geen smaakafwijkingen maar alleen extra koolzuurdruk – dat maakte de bieren goed geschikt om te destilleren tot een bierwhisky. “Met destilleren is het heel simpel, als je start met een slechte smaak eindig je daar ook mee, wat dat betreft is het een onvergefelijke drank”, vervolgt Sander. “Dat de bieren zulke goede bierwhisky’s zouden worden hadden we alleen maar durven dromen”, voegt Ronald van de Streek toe. “Het is toch spannend als je zoveel liters bier moet afkeuren en er een andere bestemming voor bedenkt.”

De kwaliteit van de brouwerij is sinds die eerste zomer met sprongen vooruitgegaan en fusten van vandeStreek bier zijn altijd te tappen. Het gaat zelfs zo goed dat er geen afkeurbier is om meer whisky mee te maken, een vervolg van deze unieke whisky’s zal er voorlopig niet komen. Alhoewel, de vaten waar de whisky in lag zijn inmiddels gevuld met bier voor vatrijping, zo blijft het geheel een circulair project.