De Utrechtse brouwerij vandeStreek bier brengt de eerste low-calorie IPA van Nederland op de markt. Het bier Skinny Dippin’, een IPA van 4% alcohol, bevat slechts 99 calorieën per blikje. Met Skinny Dippin’ speelt vandeStreek bier in op de grote vraag van bewuste consumenten naar alternatieven.

“Dit bier is allereerst een hele lekkere IPA en vanwege de slechts 99 calorieën per blik is het bier ook uitermate geschikt voor de bewuste consument”, vertelt Ronald van de Streek van vandeStreek bier, “met ‘Skinny Dippin’ willen we een bewustere keuze in het bierschap bieden. Dat het bier nu op de markt komt terwijl veel mensen het over ‘lockdown kilo’s’ hebben is toeval; het bier stond al langer op de planning.” De Utrechtse brouwerij is niet vreemd met bier-innovaties die gericht zijn op de bewuste bierdrinker. vandeStreek bier heeft al drie alcoholarme bieren in zijn assortiment, allemaal begonnen met de veelgeprezen Playground Non Alcoholic IPA. “Bij onze non alcoholic bieren proberen we zoveel mogelijk smaak met zo min mogelijk alcohol te combineren, we zagen nu een uitdaging om zoveel mogelijk smaak met zo min mogelijk calorieën in een bier samen te brengen”, aldus Ronald.

Speciale hoptechniek

Focus op weinig calorieën heeft nogal wat gevolgen voor het brouwproces, legt Sander van de Streek uit: “De grote uitdaging was om met minder mout, weinig restsuiker en slechts 4% alcohol toch een volmondig bier te brouwen. We maken gebruik van speciale hoptechnieken om dit voor elkaar te krijgen.” Skinny Dippin’ bevat bijna 30% minder calorieën dan Hop Art, de IPA van 5% uit de vaste lijn van vandeStreek bier. “Die bevat 138 calorieën per 33cl, waar Skinny Dippin’ op 99 zit”, vertelt Sander. De verschillen met een reguliere IPA of tripel zijn nog groter, bieren uit deze stijlen zitten doorgaans boven de 200 calorieën per flesje. “Bij ons staat smaak altijd op nummer 1, daar hebben we niet op ingeleverd. Skinny Dippin’ is gebrouwen met drie Amerikaanse hopsoorten die het bier fantastische tonen van tropisch fruit geven”, aldus Sander.

Skinny Dippin’ is verkrijgbaar in de webshop van vandeStreek bier (www.vandestreekbier.nl/winkel) en via de betere bierwinkel of slijterij.