Van 29 februari tot en met 3 maart 2024 wordt de Domtoren omgetoverd tot een biercafé door de Utrechtse brouwerij vandeStreek. Tijdens dit pop-up café wordt een bier gepresenteerd dat gerijpt is in de Domtoren zelf. Ook is deze unieke plek dé plek waar 20 jaar Café Theater Festival wordt gevierd. Van donderdagavond tot en met zondagavond zullen de taps open gaan op 12 meter hoogte in de Michaëlskapel, recht boven de onderdoorgang van de Domtoren. Dat de Utrechtse brouwerij deze pop-up mag verzorgen is niet zomaar, de samenwerking is gestart met het rijpen van een bier op houten vaten in de kelder van de Domtoren, een jaar geleden.

Het bier, een quadrupel die op whiskyvaten gerijpt is, wordt tijdens het pop-up evenement voor het eerst aan het publiek gepresenteerd. Dat de Utrechtse brouwerij deze pop-up mag verzorgen is niet zomaar. Een jaar geleden is in samenwerking met Utrecht Marketing, de exploitant van de Domtoren, gestart met het rijpen van een bier op houten vaten in de kelder van de toren. Sander van de Streek, één van de oprichters van de Utrechtse brouwerij vertelt: “Dit bier moest natuurlijk iconisch worden. Daarom hebben we gekozen voor een zware Belgische bierstijl die goed matcht met de zachte whiskyvaten die we hebben geselecteerd.” Het bier draagt de naam Torenwachter, vernoemd naar de torenwachter die er van beticht werd in de toren een illegaal café te runnen. Dat dit weekend de Domtoren wordt omgetoverd tot legaal drinklokaal is daarom extra gepast. Ronald van de Streek voegt toe: “Telkens als ik de Domtoren zag dacht ik eraan hoe mooi het zou zijn om bier te rijpen in dit icoon van Utrecht. Helaas lukte het niet om bier bovenop de dom te rijpen – maar in de kelder vonden we een geschikte plek. De Torenwachter is daarom gerijpt in de eeuwenoude kelders die niet regulier toegankelijk zijn voor publiek.”

Tijdens de pop-up is iedereen welkom tussen 17:00 en 0:00u. Het pop-up café is ook een locatie van het jubilerende Café Theater Festival. De capaciteit in de toren is beperkt dus het kan zijn dat er een kleine wachtrij ontstaat bij Domplein 21, de ingang van de toren.

Rondleidingen Domtoren

De Domtoren is het gehele jaar geopend voor bezoekers. Dagelijks zijn er rondleidingen waarbij bezoekers onder begeleiding van een gids naar de top klimmen. Onderweg leren zij meer over de geschiedenis en restauratie van de toren. Zo ook in het weekend van het pop-up biercafé. Bezoekers die de rondleiding van 16:00 uur boeken kunnen aansluitend uiteraard het pop-up café bezoeken voor een verfrissend biertje. Tickets zijn te koop via domtoren.nl en in de Winkel van Utrecht (Domplein 9).