Bij vandeStreek bier houden ze zo veel van hop dat de brouwers afgelopen jaar hun hop zelf met de hand en neus mochten selecteren bij de Amerikaanse hopleverancier Yakima Chief Hops. Maar is de ene hop niet de andere dan? Dat verschil laat de Utrechtse brouwer je graag proeven in het unieke Hop Selection Pack met vier identieke bieren, gebrouwen met vier verschillende zelf geselecteerde hopsoorten.

Hop is de smaakmaker in IPA’s, Pale Ales en andere hoppige bierstijlen. Het maakt voor de brouwer dan ook nogal wat uit welke hop er in een bier gaat. En naast hopras en versheid is ook de plek waar de hop verbouwt is cruciaal voor de smaak van het bier. Net als druiven kent hop invloeden van het zogenoemde terroir. “Waar de hop groeit maakt uit voor de smaak van het bier. Zo kunnen twee velden van hetzelfde ras, op dezelfde boerderij totaal anders overkomen in het glas”, vertelt Ronald van de Streek – één van de oprichters van vandeStreek bier.

Uniek pack

Afgelopen jaar heeft vandeStreek bier de unieke mogelijkheid gehad om bij Yakima Chief Hops zelf te bepalen welke Cascade, Citra, Columbus en Mosaic hoppen zij precies wilden gebruiken. Om bierliefhebbers de verschillende smaken te laten ervaren, brengt de Utrechtse brouwer een speciaal pack uit met daarin vier identieke Hazy Weekend bieren met als enige verschil de gebruikte hopsoort. “Hazy Weekend is onze New England IPA. Een romig en vol bier waarin de nadruk niet ligt op de bitterheid, maar juist de aromatische kant van de hop”, zegt Ronald. “Een perfect bier om de verschillende smaken van de geselecteerde hoppen goed naar voren te laten komen.”

De met-eigen-neus-geselecteerde hoppen proef je dit hele jaar terug in de bieren van vandeStreek bier, maar nergens zo uitgesproken als in deze ‘single hop’ bieren die speciaal voor de gelegenheid zijn afgevuld op 44-centiliter genietblikken.

Liefde voor hop

Dat vandeStreek bier een bijzondere band heeft met hop blijkt ook wel uit hun Klophop project, waarmee ze de grootste hoptuin ter wereld claimen te hebben. In ruim 200 achtertuinen in het land groeit Klophop momenteel. Deze hop wordt in het oogstweekend van 17 en 18 september naar de brouwerij gebracht om gezamenlijk te plukken. Direct na dit hopfeest vliegen Sander en Ronald naar Amerika waar ze de hop van de oogst 2022 gaan selecteren.