Op 25 januari is bij brouwerij vandeStreek in Utrecht het derde Beer Geeks Beat ALS-bier gebrouwen. De Nederlandse brouwers en de Beer Geeks – verenigd in een ruim 14.000 leden tellende Facebook groep – werken voor het derde jaar op rij samen om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting ALS. Inmiddels staat bij vandeStreek een tripel hazy IPA te vergisten.

Het bier dat bij vandeStreek gebrouwen is, is het derde bier van de zes verschillende bieren die in totaal gebrouwen zullen worden bij zes brouwerijen in Nederland. Naar verwachting zal het six-pack bier begin maart beschikbaar zijn bij een groot aantal slijterijen in Nederland en bij de brouwerijen. Alle winst die met de verkoop behaald wordt gaat volledig naar de Stichting ALS.

Het bier en de brouwers

Inmiddels staat bij vandeStreek een tripel hazy IPA te vergisten. Het bier is gebrouwen in samenwerking met Oproer, De Brouwschuur, Brouwerij Hommeles, De Blauwe IJsbeer, De Magistraat, Bronckhorster Bier en Leroy Brown Brewery. De IPA wordt gedryhopped met Sabro en HBC630-hop. Beide hopsoorten staan bekend om hun fruitige karakter, maar de HBC630 zorgt ook voor een ‘romig’ mondgevoel. De HBC630 is een experimentele hopsoort, die zo nieuw is dat hij nog geen naam heeft. Een perfect bier dus voor de avontuurlijke liefhebber.

VandeStreek was drie jaar geleden één van de initiatiefnemers van Beer Geeks Beat ALS-actie. Dit jaar speelt de brouwerij een belangrijke rol bij de coördinatie van het brouwen van de zes bieren. Daarnaast stellen ze dus ook hun ketels beschikbaar. Er is eerder deze maand al gebrouwen bij Kompaan in Den Haag en Walhalla in Amsterdam. Komende weken gaan de brouwers nog aan de slag bij Frontaal (Breda), Moersleutel (Alkmaar) en Baxbier (Groningen). Ook hier sluiten zich weer andere Nederlandse brouwerijen aan om mee te denken over het recept of hun handen uit de mouwen te steken tijdens de brouwdag. In totaal hebben zich – ondanks corona – 57 brouwerijen aangemeld om mee te doen aan deze actie.

Beer geeks Beat ALS

De actie van de Beer Geeks is al behoorlijk op stoom. Het bier komt pas begin maart in de winkels, maar met allerlei acties van individuele leden, de bijdragen van de brouwers en slijters is nu ruim 40.000 euro opgehaald. Het is overweldigend en hartverwarmend om te zien wat de Nederlandse biercommunity voor elkaar kan krijgen als ze er met z’n allen de schouders onder zetten. Mooi hoe in deze onzekere tijd een actie als deze gewoon door kan gaan.

Beer Geeks op Facebook

De Beer Geeks-groep bestaat inmiddels ruim zeven jaar en is in die tijd gegroeid tot een actieve groep met ruim 14.000 leden. Bierliefhebbers verenigen zich hier om hun passie voor speciaalbier te delen. Meestal kritisch, soms lyrisch. Geen bier, brouwer of festival blijft in deze groep onbesproken en dat weten ook de meelezende brouwers te waarderen. Er wordt niet alleen veel over bier gepraat, maar er worden ook vriendschappen voor het leven gesloten. Craft beer is zoveel meer dan alleen een drankje.

Informatie en donaties

Voor nieuwtjes: https://www.facebook.com/BGBALS

Voor nieuws, merchandise en de ‘tussenstand’ www.beergeeksbeatals.nl

Voor donaties en/of het aanmelden van eigen actie(s) kijk op: www.alsacties.nl/campagne/beergeeksbeatals2020.