In het Zuid-Hollandse dorpje Wassenaar is in 2014 een bierige traditie ontstaan. Eenmaal per jaar, tussen Kerst en Oud & Nieuw, brouwt Niels Beekhuizen, brouwer van brouwerij Crooked Spider, een zeer speciaal bier. De Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stout. De in 2017 gebrouwen vatgelagerde stouts komen binnenkort op de markt. Sinds 2014 zijn verschillende vaten gebruikt. Om de verschillen naast elkaar te proeven is er dit jaar een eigen 6-pack ontwikkeld waarin de bieren worden verkocht.

Hierin zit het basisbier, de Russian Imperial Stout van 9.6% alcohol, en de vijf verschillende vatgelagerde stouts die allemaal rond de 12.5% alcohol zijn geëindigd. De 466 gelimiteerde verpakkingen worden door heel Nederland verspreid onder geselecteerde speciaalbierwinkels en komen eind november beschikbaar.

De inspiratie wordt gevonden in Russische Stouts, die vroeger werden gebrouwen voor Tsaar Peter de Grote. Kenmerken als pikzwart, geroosterde smaak, hoog in alcohol en een vol mondgevoel omschrijven deze bierstijl, en dus ook de Russische Stout van brouwerij Crooked Spider. Na het vergisten wordt het bier ook nog eens gelagerd op houten vaten. Sinds 2014 zijn verschillende vaten gebruikt. Zo is de eerste versie gelagerd in eikenhout, werd er in 2015 een bourbon vat bijgehaald en werd de collectie in 2016 uitgebreid met een Schots whiskyvat.

Het succes van vorige versies, de R.I.B.A.C.S. heeft al meerdere medailles in de wacht gesleept, en ervaringen die zijn opgedaan door de brouwer leidden ertoe dat er in 2017 is gekozen voor vijf verschillende vaten. Niels heeft drie prachtige whisky’s en twee heerlijke rums uitgekozen waar het bier mee mocht samenkomen. Ieder vat geeft een nieuwe dimensie aan de R.I.B.A.C.S., zo geeft het ene vat een sterk rood fruitaroma mee aan het bier, en een ander laat geturfde mout tot uiting komen.