Op zondag 29 juli 2018 wordt op de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther de Abt-generaal Quadrupel geïntroduceerd. Dit is het vijfde bier van Stichting Berne Abdijbier. Op spectaculaire wijze zal dit nieuwe bier worden aangeboden aan de nieuwgekozen Abt-generaal van alle Norbertijnen.

Op spectaculaire wijze zal dit nieuwe bier worden aangeboden aan de nieuwgekozen Abt-generaal van alle Norbertijnen. Voor de eerste keer in de bijna 900-jarige geschiedenis van de wereldwijde Norbertijnen-kloosterorde, wordt het Generaal Kapittel (internationale bestuursraad) georganiseerd in Nederland, te Rolduc-Kerkrade. Tijdens dit twee weken durende overleg bezoeken de deelnemers aan het kapittel – vrouwen en mannen – van de orde, op 29 juli de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther en St. Catharinadal in Oosterhout. Het nieuwe bier zal dan worden aangeboden aan de nieuwgekozen Abt-generaal van alle Norbertijnen. Ook zal er een vendelgroet gebracht worden door het Sint Barbara Gilde en een serenade door Muziekvereniging Servaes. Diverse Norbertijnen zullen het Vivat drinklied zingen en er is muziek van de Kabelgat Ramblers en de HD-bigband. Iedereen is welkom bij deze feestelijkheden en het zegenen van het eerste glas vanaf 13.00 uur. De feestelijkheden van de introductie op de abdij duren tot zondagavond 21.00 uur.

Witheren

De laatste week van juli en de eerste week van augustus wordt er overlegd door 120 vrouwen en mannen van de orde. Door deze abten, abdissen, priors en priorinnen wordt er een nieuw bestuur én nieuwe Abt-generaal (nu nog Thomas Handgrätinger) gekozen door de Norbertijnen, ook wel Premonstratenzers of Witheren genoemd. Eens in de zes jaar komt de orde ergens ter wereld bijeen. Dit keer is dit Generaal Kapittel dus in Nederland, waardoor de organisatie in handen is van de enige Nederlandse Norbertijnen-abt, Denis Hendrickx. Het overleg vindt plaats in Rolduc te Kerkrade i.v.m. de vele overnachtingsmogelijkheden aldaar. Halverwege het Generaal Kapittel komt iedereen naar de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther voor de introductie van de Abt-generaal Quadrupel. Dit is het vijfde – en vooralsnog laatste – Berne Abdijbier dat op de markt wordt gebracht ter ondersteuning van de abdij. 

Groothandel

Vóór de introductie om 10.30u is de eucharistieviering, voorgegaan door de bisschop van ‘s-Hertogenbosch – Mgr. Gerard de Korte.  Rond 13.00u zal het Sint Barbara Gilde een vendelgroet brengen aan de nieuwe Abt-generaal, waarna op spectaculaire wijze de eerste Abt-generaal Quadrupel zal worden aangeboden aan de nieuwe Abt-generaal. Na de introductie zal Muziekvereniging Servaes een serenade brengen aan de nieuwe Abt-generaal en volgt de feestelijke introductie bij het Proeflokaal met muziek van de Kabelgat Ramblers en de HD-bigband. De Abt-generaal en zijn gevolg zullen om 15.00u doorreizen naar de Norbertinessen van St. Catharinadal in Oosterhout om daar het eerste wijntje te drinken uit de nieuwe wijngaard. Maandag 30 juli is de Abt-generaal Quadrupel beschikbaar voor de groothandels om verder uit te rollen in Nederland. Zie ook www.berneabdijbier.nl voor actuele info.