Ruim drie jaar geleden besloten de monniken van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart om hun Westmalle Extra op ruimere schaal te gaan verdelen. Tot dan was dit bier maar zeer beperkt verkrijgbaar aan de poort of in ‘Café Trappisten’, recht tegenover de abdij. Een specifiek glas voor deze goudblonde Trappist was er echter niet. Daar komt binnenkort verandering in: geen kelkglas zoals voor de Dubbel en Tripel, maar wel een conisch glas – zonder voet – met een eigentijds design. Als vertrekpunt voor het moderne ontwerp grepen de trappisten terug naar conische Westmalle-glazen uit de jaren ‘20 en ‘30 van vorige eeuw.

Trappist Westmalle Extra is een van de oudste bieren van de abdij. De oorsprong ervan gaat terug tot in 1836. Het werd aanvankelijk enkel door de monniken en hun gasten gedronken bij de maaltijd. Het is een bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 4,8% en wordt gemaakt met water, gemoute gerst en hopbellen. Aan het brouwsel wordt dezelfde gist toegevoegd als bij de Dubbel en Tripel. Het is een ‘levend’ bier; het hergist namelijk op fles. Het hoppige karakter zorgt voor een aangename en dorstlessende afdronk.

In tegenstelling tot de Dubbel en Tripel, die steevast in het makkelijk herkenbare Westmalle-kelkglas worden geschonken, was er geen specifiek glas voor de Extra. Intuïtief werd al gauw aangevoeld dat een bier met een alcoholgehalte van nog geen 5 procent idealiter in een ander glas zou worden gepresenteerd. Daarom werd een werkgroep opgericht voor het ontwerp van het nieuwe 33cl-glas.

Broeder Benedikt, overste van de Abdij, was als architect-ingenieur zelf nauw betrokken bij het design: “Als vertrekpunt voor het moderne ontwerp grepen we terug naar conische Westmalle-glazen uit de jaren ‘20 en ‘30 van vorige eeuw. Het waren glazen zonder voet, vaak afgewerkt met een emaillen bedrukking en zilveren rand. Op sommige glazen stond ‘Extra’ of ‘Extra-gersten’, op andere werd enkel ‘Trappistenbier’ met het AW-logo vermeld. Bij de maaltijd in de abdij gebruiken de gasten een gelijkaardig glas weliswaar zonder versieringen.”

Het nieuwe Westmalle-glas werd geproduceerd in Portugal. De buitenkant is rond, de binnenkant telt tien facetten. In de bodem werd het AW-logo verwerkt en op de boord onderaan staat de tekst ‘gebrouwen binnen de muren van de trappistenabdij’. De glazen werden bedrukt bij een gespecialiseerd bedrijf in de Noorderkempen. De emaillen decoratie op de flank vermeldt het rood-witte AW-logo met daarboven in het karakteristieke blauw van de Extra de naam ‘Westmalle’ en daaronder de tekst ‘Trappist Extra’. Het conische glas is enkel bedoeld voor Extra. Dubbel en Tripel worden best in het klassieke kelkglas geschonken. De rijkere, complexere aroma’s van deze sterke bieren komen dan beter tot hun recht.

Over Trappist Westmalle
Het trappistenklooster in Westmalle werd in 1794 gesticht door monniken van de abdij van La Trappe in Normandië, die tijdens de Franse Revolutie Frankrijk waren ontvlucht. De bisschop van Antwerpen schonk hen een kleine boerderij in de Kempen, genaamd ‘Nooit Rust’. In 1836 werd het klooster tot abdij verheven. In datzelfde jaar gingen de broeders ook van start met het brouwen van bier, een typisch monastieke arbeid. In Westmalle worden drie bieren gebotteld: de Extra, de Dubbel en de Tripel. De totale productie bedraagt zo’n 120.000 hectoliter per jaar. Westmalle Extra was vorig jaar goed voor 4% van dat volume. De Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle is een van de vijf trappistenkloosters in België en behoort tot de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Momenteel wonen er in Westmalle 17 monniken. De abdij telt ook een tachtigtal leken-medewerkers, van wie er 53 in de brouwerij werken onder toezicht van de monniken.
www.trappistwestmalle.be