Vrijdag 14 februari openen de broers Jerrit, Jitze en Remko Vellenga de deuren van hun brouwerij in de Sint-Laurentiuskerk in Weesp. De verbouwing van de Wispe Brouwerij heeft vijf jaar geduurd, maar het resultaat stemt de broers meer dan tevreden. Naast de brouwerij openen de broers ook een proeflokaal in de kerk. Het meest in het oog springen de drie grote koperen brouwketels boven op een speciaal daarvoor ingerichte entresol. Het Wispe bier stroomt straks uit een tapmuur die 18 kranen telt.

Het was een enorme klus om de leegstaande Laurentiuskerk te verbouwen naar brouwerij en horeca. Niet alleen een grote torenbrand gooide in 2016 roet in het eten, ook de vergunningen en de verbouwing zelf bleken een flinke opgave. Iets wat de broers in 2015 niet hadden voorzien toen ze aan het project begonnen. Toch hebben ze altijd vertrouwen gehouden in hun avontuur en werpt dat nu zijn vruchten af. Met de opening van de brouwerij op vrijdag 14 februari wordt een lang gekoesterde droom van de broers werkelijkheid.

Grand café in art deco stijl

Naast de brouwerij openen de broers ook een proeflokaal in de kerk. Het ontwerp van de brouwerij met bijbehorend grand café is van de Amsterdamse architect Maarten Meester. Maarten Meester van architectenburo Nørd heeft de kerk van binnen een ware metamorfose gegeven met art deco stijlkenmerken die de bezoeker terugbrengt naar de jaren ‘20 en ’30 van de vorige eeuw. Het interieur is maatwerk, gemaakt door echte ambachtslieden en bestaat voornamelijk uit eikenhout, marmer en staal. Veel oorspronkelijke kenmerken van de kerk, zoals het glas-in-lood en ornamenten, zijn gerestaureerd. Uit het zicht, onder de groen gevlinderde betonvloer, bevindt zich een groot deel van de techniek van de brouwerij. Een enkel kanaal moest vanwege voorschriften zijn weg naar buiten vinden via het dak van de kerk, ruim 50 meter boven de brouwerij.

Koperen ketels

Maar het meest in het oog springen nog wel de drie grote koperen brouwketels boven op een speciaal daarvoor ingerichte entresol. “Het was een grote uitdaging om de gehele brouwerij met alle lagertanks in de kerk te krijgen, maar met veel passen en meten is het gelukt”, aldus Jerrit Vellenga die de leiding heeft over de brouwvloer van Wispe.

Drinken en eten 

Het Wispe bier stroomt straks uit een tapmuur die 18 kranen telt. Naast het drinken van de bieren kan er ook gegeten worden in de kerk. Bij het samenstellen van de menukaart is de samenwerking gezocht met lokale leveranciers. De jenever en likeuren van Anker Weesp krijgen daarbij een speciale plek op de kaart. Verder wordt er ingezet op de nieuwe trend van beertails, cocktails met bier.

Bierwinkel en jeneverstokerij

De opening van de brouwerij en het proeflokaal betekent niet dat alles nu klaar is. De restauratie van de toren – de entree van de brouwerij – is nog in volle gang en ook het terras moet nog meer grandeur krijgen. Later dit jaar zal ook de stokerij van Anker Weesp haar intrek nemen in de kerk. Deze grenst dan aan de brouwerij en de toekomstige bierwinkel van Wispe. Als alles af is worden door de brouwerij en stokerij rondleidingen gegeven en kan men er terecht voor brouwworkshops en proeverijen.