Donderdag 31 oktober zullen broeder Guido en broeder Christiaan van trappistenbrouwerij De Kievit het eerste glas Zundert 10 van het vat tappen. Om te vieren dat Zundert 10 in november ‘Bier van de Maand’ zal zijn bij de Alliantie van Biertapperijen (ABT), wordt het symbolische eerste glas om 19.00 uur geschonken bij café-restaurant De Beyerd in Breda. Het ‘Bier van de Maand’ zet iedere maand een ander speciaalbier in de schijnwerpers dat niet eerder van de tap verkrijgbaar was.

Voor de maand november hebben de 37 speciaalbiercafés, die lid zijn van de ABT, ieder een zeer gelimiteerde hoeveelheid fusten Zundert 10 Trappist geleverd gekregen. Broeder Christiaan kijkt uit naar de gebeurtenis: “Zundert 8 van het vat is vorig jaar goed ontvangen. We kijken er naar uit om ook ons prijswinnende Zundert 10 van de tap aan te bieden. Maar om zelf het eerste glas te tappen, dat is wel spannend. Het is niet iets wat ik als monnik gewend ben te doen.”

Zundert 10 is een quadrupel met een kruidige toets. Dit trappistenbier is diep roodbruin van kleur, met een mooie, licht beige, schuimkraag. De geur geeft hints van gedroogde zuidvruchten, zwoele kruiden, drop en een beetje chocolade. De smaak is vol en zacht, in balans gebracht door een mooie hopbitterheid. In de nasmaak keert de kenmerkende Zundertse kruidigheid subtiel terug. Trappistenbrouwerij De Kievit is één van de twaalf brouwerijen ter wereld die het logo ‘Authentiek Trappisten Product’ mogen voeren. Het bier is binnen de muren van de abdij door de monniken zelf gebrouwen. De brouwerij kent een gelimiteerde productie. De brouwerij geeft een nieuwsbrief uit met nieuwtjes en ontwikkelingen rond de brouwerij. Aanmelden kan via de website www.zunderttrappist.nl.