Donderdag 12 juli werd in Brasserie Van Goch aan de Markt in Zundert het eerste glas Zundert trappist van de tap uitgeschonken. Na een succesvolle eenmalige proef enige tijd geleden, toen Zundert trappist tapbier van de maand was in alle ABT-cafes in Nederland, hebben de paters van de abdijbrouwerij Maria Toevlucht besloten het bier definitief ook op vat af te vullen. Het eerste vaatje werd met paard en wagen vervoerd van de abdij naar het centrum van Zundert. Het vatenbier is vanaf vandaag vooral beschikbaar in cafés en restaurants in Zundert en omgeving West-Brabant.

Tijdens de presentatie van het tapbier van Zundert trappist werd tevens de website en de app ‘Zin in Zundert’ gelanceerd door PRET, het Platform Recreatie en Toerisme.

Zundert Trappist is een kastanjekleurig bovengistend bier. Het bevat 8% alcohol. De brouwende trappisten hebben gekozen voor een bier dat ze ‘een beetje weerbarstig’ noemen. Dat wil zeggen, Zundert Trappist is een bier dat je de tijd moet geven om daadwerkelijk te doorgronden. Hun trappistenbier heeft een veelbelovende geur met een zweem van kruiden en specerijen. In de aanzet is Zundert Trappist bloemig en iets zoet. Geef het bier wat tijd en het karakter evolueert van licht karamel naar een mooie en droge hopbitterheid. In de lange afdronk vloeien de bitters samen met een aangename kruidigheid op de achtergrond. Zundert Trappist werd tot de lancering van het vatenbier alleen aangeboden in flesjes van 33cl. Nu is het dus ook van de tap verkrijgbaar. Het tapbier heeft een iets afwijkend maar zeer aangenaam karakter vanwege de iets afwijkende koolzuurpareling ten opzichte van het flessenbier. De brouwerij heeft een gelimiteerde hoeveelheid in key keg-fusten van 20 liter af laten vullen voor de horeca in Zundert en omgeving