In 1964 zijn de trappistinnen van de abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth in Brecht begonnen met de productie van afwasmiddelen om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. In de loop der jaren werden naast vloerzeep ook shampoo, badschuim, toilet- en glycerinezeep aan het gamma toegevoegd onder de merknaam TRAPP. Op 23 oktober jl. zorgden de monialen voor een echte primeur: een shampoo waaraan 10% Westmalle Dubbel werd toegevoegd. Het is de eerste keer dat een haarverzorgingsproduct met echt trappistenbier op de markt wordt gebracht.

Na 55 jaar was het tijd om het productenpallet onder de loep te nemen en te vernieuwen. De kloosterzusters ontwikkelden drie productlijnen (lavendel, aloë vera en traditioneel) met telkens een vloeibare handzeep, douchegel, shampoo en body lotion. Daarnaast zorgden de monialen ook voor een echte primeur: een shampoo waaraan 10% Westmalle Dubbel werd toegevoegd. Het is de eerste keer dat een haarverzorgingsproduct met echt trappistenbier op de markt wordt gebracht. “De trappistenbiershampoo wordt gemaakt met Dubbel van de nabijgelegen abdij van Westmalle. De samenvoeging van twee heerlijk schuimende producten is een topper. Het is een licht geparfumeerde shampoo met conditioner-effect”, aldus Zuster Katharina, abdis van de abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth. “Oudere zusters herinnerden zich dat bier vroeger gebruikt werd om krullen in haar te draaien en om haar meer glans te geven. Wij hebben aan het Instituut Meurice uit Brussel gevraagd om een wetenschappelijk onderbouwde studie te maken over de weldaden van bier voor huid en haar. Hieruit blijkt dat die overvloedig aanwezig zijn, dankzij de polyfenolen, oligo-elementen, vitaminen en mineralen in het bier. Ze stimuleren het natuurlijke volume van het kapsel en maken het haar glanzend.”

Nieuwe abdijwinkel en webshop
Aanvankelijk waren het voornamelijk instellingen en ziekenhuizen in handen van religieuzen, die TRAPP-producten kochten. Zuster Katharina voegt eraan toe: “Nu zijn monastieke winkels onze belangrijkste klanten. Particulieren zijn iedere dag welkom in onze zopas vernieuwde abdijwinkel, of kunnen ook online TRAPP-verzorgingsproducten bestellen via onze webshop trapp.be. Professionele klanten kunnen eveneens terecht in onze webshop, want naar de toekomst toe willen wij ons ook meer gaan richten op originele geschenkenshops, de betere drogisterijen, en winkels die gespecialiseerd zijn in eerlijke, ambachtelijke producten.” Elke cisterciënzerabdij moet een eigen economie ontwikkelen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, leven de trappisten en trappistinnen niet van subsidies of giften maar, zoals de Regel van Sint-Benedictus het voorschrijft, van handenarbeid. Daarom wordt met de opbrengst van de zeep- en verzorgingsproducten voorzien in het levensonderhoud van de monialengemeenschap in Brecht. Drie kloosterzusters zijn rechtstreeks betrokken bij de productie en verkoop. Ruim de helft van de zusters werkt op de een of andere manier mee, van de boekhouding, over de winkelpermanentie, tot het vouwen van de doosjes toe. De trappistenbiershampoo is beschikbaar in beugelflessen van 33 cl. Hij wordt in de abdijwinkel en in de webshop te koop aangeboden voor 8,90 euro per fles. De abdijwinkel is elke dag geopend van 9 tot 12u en van 14 tot 17u (uitgezonderd op zondagvoormiddag). Voor meer informatie: www.trapp.be