De Witte Pol wordt normaal gesproken gebrouwen in de kleinste brouwerij van België: Inter-Pol. Deze brouwerij bestaat dit jaar tien jaar. Brouwer Pol Ghekiere maakt normaal brouwsels van niet meer dan 80 liter in een brouwerij die niet meer dan dertien vierkante meter beslaat. Het brouwerijtje ligt vlakbij Achouffe van het bekende kabouterbier. Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum brouwde Pol zijn Witte Pol, een pollabortion brew, bij brouwerij ’t IJ in Amsterdam, zo meldde de brouwerij op haar website.

Het brouwerijtje bevindt zich in een oude smidse in het dorpje Mont, midden in de Ardennen. De rest van het eeuwenoude pand is ingericht als Bed & Breakfast, La Vielle Forge genaamd. Het is een ideale uitvalbasis voor wie Brasserie d’Achouffe wil bezoeken. De brouwerij waar onder andere het welbekende La Chouffe wordt gebrouwen, ligt een klein half uurtje wandelen verderop. In La Vieille Forge richt Pol zich samen met zijn vrouw Tine speciaal op bierliefhebbers. De vijf gastenkamers zijn allemaal vernoemd naar bekende Belgische brouwerijen. In sommige van die kamers kan je onder een biergeel dekbed compleet met schuimkraag slapen. Er komen dan ook regelmatig Belgische brouwers logeren. Dan heb je natuurlijk ook een café nodig. Dat van La Vieille Forge is niet veel groter dan het mini-brouwerijtje maar is met van die typisch Belgische humor Au Grand Café genoemd. Pol en Tine hebben daar een grote verzameling bieren staan maar je kan er natuurlijk ook terecht voor de bieren die Pol zelf brouwt. Tenzij hij zin heeft om weer iets extra’s te brouwen zijn het er twee: de Witte Pol en Zwarte Pol, een witbier en een stout. 

Pollaboration

Normaal gesproken kan Pol genoeg brouwen om zijn grand cafeetje van Witte Pol te voorzien, maar dit jaar viert Inter-Pol zijn tiende verjaardag. Voor dat jubileum dachten Pol en Tine wel iets meer dan 80 liter witbier nodig te hebben. Pol: “Een paar duizend liter bier, thuis heb ik daar zeker een half jaar de tijd voor nodig.” Brouwerij ‘t IJ besloot een helpend handje toe te steken en Pol te helpen de brouwcapaciteit wat te vergroten. Hij kwam bij ‘t IJ brouwen, zij stuurden hem het aantal fusten dat hij nodig had voor een geslaagd feest en wat er over is tappen ze zelf op in het proeflokaal van ‘t IJ. En zo kwam Pol naar de Hollandse hoofdstad, waar ze hem koppelden aan de man die hoogstwaarschijnlijk meer witbier heeft gebrouwen dan welke Amsterdamse brouwer dan ook: ’t IJ’s eigen Paul. Pol en Paul bekte meteen ook wel lekker, als duo. De werktitel, Pollaboration, was ook snel gevonden.

Belgisch witbier

In de 2000-liter-ketel van ’t IJ op de Funenkade ging lekker veel tarwemout en de nodige haver- en rijstvlokken. Dat levert die volle, zachte smaak van de klassieke Belgische witbieren op. Het zou geen witbier in de Belgische stijl zijn als ze er niet ook de nodige kruiden tegenaan gooiden, koriander in dit geval. De Witte Pol is dan ook zo’n typisch Belgisch witbier: zacht maar fris, fruitig en kruidig. Pol werkte lang als gids in de brouwerij van Achouffe en bleek ook al eerder in grotere brouwerijen gebrouwen te hebben. Hij had dan ook weinig moeite met de schaalvergroting. “Het is geen thuisbrouwer”, aldus Paul, waarmee hij maar wil zeggen dat zijn Belgische collega gewend is met grotere, professionele brouwinstallaties te werken. Geen gedoe met uitleggen dus. Sterker nog: “Het was heel gezellig”, vond Paul. “Aangename sfeer”, beaamt Pol. Paul over Pol: “Leuke vent.” Kortom: het verliep allemaal soepeltjes en dat kwam Pol extra goed uit want zo had hij de nodige tijd over om de bieren van ‘t IJ te proeven. Zelf hielden ze er nog aardig wat Belgisch witbier van over. Als de zon schijnt gaat dat extra hard dus kom snel proeven bij ‘t IJ.