Brouwerij De Brabandere viert dit jaar haar 125e verjaardag. Dat laten ze op de brouwerij in Bavikhove niet zomaar voorbij gaan. Op 26 maart was er de officiële opening van het Brouwershuys, het nieuwe bezoekerscentrum van de brouwerij. Het is een van de hoogtepunten tijdens het feestelijk jaar. Voor het eerst in haar 125-jarig bestaan opent de brouwerij de deuren voor het grote publiek. Vanaf nu krijgen bezoekers een rondleiding door brouwmeester Chris Van Acker. Samen met zijn vrouw Jeanine Lust zorgt hij voor hij een hartelijk en warm onthaal in hun eigen brouwershuis. Bierradio.nl was erbij.

“We verwelkomen vanaf vandaag met veel plezier het grote publiek in onze familiebrouwerij. We zijn trots op wat we in 125 jaar bereikt hebben en dat willen we graag aan iedereen tonen,” aldus directeur en 5e generatie Albert De Brabandere. Tijdens een unieke rondleiding maakt de bezoeker kennis met een bierbrouwerij in volle actie. Het startpunt van de rondleiding is het Brouwershuys, het ouderlijk huis van stichter Adolf De Brabandere, waar brouwmeester Chris nog steeds woont met zijn vrouw Jeanine. Deze locatie ademt geschiedenis en de bezoeker voelt zich er onmiddellijk thuis. Na een introductiefilm en een korte toelichting bij de geschiedenis van deze succesvolle familiebrouwerij, neemt Chris de bezoekers mee op sleeptouw tussen dampende bierketels, eikenhouten foeders en een draaiende bottelarij. Met 34 jaar ervaring bij de brouwerij is Chris de gids bij uitstek: hij deelt tijdens de rondleiding op een charmante manier zijn kennis en ervaring binnen de brouwerij. Het gastvrije koppel heeft heel erg uitgekeken naar deze bijzondere dag. “Mijn vrouw Jeanine en ikzelf kennen de brouwerij van binnen en buiten. Wij hebben ons hele leven naast de brouwketels gewoond en hebben heel wat geweldige herinneringen die we nu graag willen delen met de bezoekers,” vertelt brouwmeester Chris Van Acker. “Sinds kort ben ik met pensioen, maar dankzij de opening van het Brouwershuys kan ik toch bezig blijven in de brouwerij. Ik als gids en mijn vrouw Jeanine als gastvrouw die in de potten roert als een groep graag een maaltijd koppelt aan hun bezoek.”

Het Brouwershuys is te bezoeken voor groepen op dinsdag, woensdag en donderdag om 10.30 uur en 14.30 uur. Als individuele bezoeker kan je op woensdagnamiddag aansluiten bij een groep na reservatie. De brouwerij opent enkel de deuren op weekdagen en daar heeft Albert De Brabandere een goede reden voor: “Bezoekers moeten de sfeer kunnen opsnuiven van een draaiende brouwerij. Aan de ene kant beperkt de keuze voor dit concept de mogelijkheden voor de bezoeker, maar het geeft hen wel een unieke kijk op hoe alles in zijn werk gaat.”
Voor meer info en reservatie kunt u terecht op www.brouwerijdebrabandere.be.

Op de foto v.l.n.r.: Albert de Brabandere, gedeputeerde Toerisme Provincie West-Vlaanderen mevr. Sabien Lahaye-Battheu, Jeanine Lust en Chris Van Acker.