De Sint-Benedictusabdij van Hamont-Achel, beter bekend als de Achelse Kluis, is verkocht aan de Kempense ondernemer Jan Tormans, zo melden verschillende Belgische media waaronder De Standaard. Nu de brouwerij niet langer onder de abdij van Westmalle ressorteert, is het bier Achel niet langer een trappist. Er blijven in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort.

In januari 2021 verloor Achel al het Authentic Trappist Product-label, omdat door het vertrek van de laatste twee broeders het brouwproces niet langer onder toezicht van monniken gebeurde. Het bier werd sindsdien wel nog als trappist verkocht omdat de Achelse Kluis nog altijd onder de abdij van Westmalle ressorteerde. Maar dat is nu dus ook verleden tijd. In 1846 namen de eerste monniken hun intrek in de Sint-Benedictusabdij. Een kleine 175 jaar later, in de zomer van 2020, verlieten de laatste twee broeders de Achelse Kluis. Zij trokken naar de abdij van Westmalle. Anderhalf jaar later komt de Achelse Kluis nu dus in commerciële handen. Binnen de Achelse Kluis is er ook een abdijwinkel en een brasserie. Ook de geloofsgemeenschap met Braziliaanse roots Fazenda da Esperança, een leefgemeenschap voor ex-verslaafden, heeft er sinds 2018 zijn onderkomen. De nieuwe eigenaar Jan Tormans heeft het volledige abdijcomplex gekocht, dus zowel de abdij als de brouwerij.

Toekomstplannen

Jan Tormans wil alle bestaande activiteiten verderzetten. De huidige productie van 5.000 hectoliter per jaar wil hij optrekken naar 12.000 en tegen 2030 naar 40.000 hectoliter. Aan de authentieke recepten van de Achel-bieren verandert er niets. Ze zullen in de Achelse Kluis blijven gebrouwen worden. De nieuwe eigenaar wil ook het toeristisch potentieel van het abdijcomplex verder ontwikkelen en wil op termijn de oude abdij, die beschermd erfgoed is, en de nieuwe abdij uit de jaren ’50 ombouwen tot een bezinningscentrum en gastenverblijf. De Achelse Kluis ligt naast het natuurgebied De Groote Heide op de grens van België en Nederland. De brouwerij blijft de economische speerpunt, maar op termijn zullen er – met respect voor de historische en erfgoedkundige aspecten van de historische site – ook andere activiteiten ontplooid worden, zoals onder andere een gastronomisch restaurant en een kaasmakerij. De uitstraling van de gebouwen en de natuur errond zullen in stand worden gehouden.

Jan Tormans is CEO van Tormans Group, een onafhankelijk studie- en ingenieursbureau met vestigingen in Geel, Antwerpen, Mechelen en Evergem. Hij is van opleiding ingenieur en startte zijn bedrijf in 1999. Vandaag werken er meer dan 400 ingenieurs en technische profielen, die niet alleen in opdracht studies uitvoeren maar ook worden gedetacheerd voor volledige projecten bij klanten zoals Pfizer, GSK, Janssen Pharmaceutica, ArcelorMittal, Bayer, Solvay en Umicore. In 2022 draaide het bedrijf een omzet van 36 miljoen euro. Jan Tormans is ook de drijvende kracht achter het veldritteam Tormans CX.