ARTIS-Micropia en Oedipus brouwen wild microbenbier
Microbenmuseum ARTIS-Micropia en de Amsterdamse bierbrouwer Oedipus hebben een wild microbenbier gebrouwen: Wild Microbe Ale. Het bier is gemaakt met gist gevangen bij het Insectarium in ARTIS. Tijdens een safari door het ARTIS-Park nam de microbioloog van Micropia monsters op verschillende plekken, waaronder het olifantenverblijf, het Vlinderpaviljoen en de eetbare tuin. Deze gist-safari in ARTIS leidt tot zomers bier.
De gevangen Pichea-gist werd opgekweekt in het laboratorium van Micropia en na enkele weken meegegeven aan de bierbrouwer. Oedipus heeft er Wild Microbe Ale mee gebrouwen, een speciaal bier met de aroma’s van perzik en abrikoos en een friszure twist. De Wild Microbe Ale is een ‘limited edition’ en vanaf aanstaande zaterdag verkrijgbaar in Micropia, op de ARTIS-Zoomeravonden en bij bierspeciaalzaken en cafés in buurt van Micropia.
Zonder microben geen bier
Microben zie je niet, maar ze zijn overal: op je, in je en om je heen. Zonder microben kunnen we niet leven. Ze maken zuurstof, houden ons gezond en maken veel van ons voedsel. Denk aan kaas, wijn, koffie en bier. De belangrijkste microbe in bier is gist. Gist produceert de alcohol in het bier, maar geeft een bier ook zijn specifieke smaak. De Wild Microbe Ale heeft zijn perzik-abrikoosachtige afdronk te danken aan de Pichea-gist die is gevangen bij de fruitbomen naast het ARTIS-Insectarium. Een andere microbe die een onmiskenbare rol speelt bij de smaak van dit bier is de melkzuurbacterie Lactobacillus brevis. Deze zorgt voor een klein zuurtje.
Alcoholhoudende bierpap
Bij toeval werd 13.000 jaar geleden het eerste ‘bier’ gebrouwen. Microben kwamen onbedoeld in een broodpap terecht en zorgden voor vergisting. De Egyptenaren waren 3.000 jaar geleden de eersten die bewust een alcoholhoudend bierpapje brouwden door het toevoegen van gist. Sindsdien is het brouwproces steeds verder verfijnd en nu worden specifieke giststammen gekweekt waarvan exact helder is hoe ze werken en welke smaken ze produceren. Maar voor de Wild Microbe Ale is er juist teruggegaan naar de oeroude methode van het brouwen met een wilde gist.
Proef het onzichtbare
ARTIS-Micropia, het eerste en enige microbenmuseum ter wereld, maakt het onzichtbare zichtbaar, met als doel haar bezoekers te laten zien hoe belangrijk micro-organismen zijn in ons leven. Wild Microbe Ale is een aansprekend voorbeeld van microben in de praktijk. Bierliefhebbers die meer willen weten over het onzichtbare leven in bier, kunnen met het actielabel aan het flesje Wilde Microbe Ale gratis een vriend meenemen naar Micropia bij het kopen van een toegangskaartje.