Woensdag 17 maart is het weer zover: Saint Patrick’s Day! Dit jaar nemen op die dag onder meer ook BOZAR, The Hotel, het belfort van Namen, de hoeve van Mont-Saint-Jean en de Leeuw van Waterloo deel aan de #globalgreening! Zelfs in pandemietijden maakt België zich op om de Ierse nationale feestdag te vieren. In het hele land krijgen vele emblematische locaties een feestelijk groen kleurtje aangemeten en vele Belgen zullen zich een goede Guinness laten smaken.

Vele Belgen zullen zich in eigen huis een goede Guinness laten smaken bij een of ander lekker gerecht dat inventieve restaurants in de huidige context in take-awaymodus aanbieden. Intussen blijft de traditie aanhouden: in het hele land krijgen vele emblematische locaties een feestelijk groen kleurtje aangemeten. Naast klassiekers als Manneke Pis, het Stadhuis en de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel, het Provinciehuis in Antwerpen, de Burg in Brugge of het belfort van Bergen kleuren dit jaar ook de gevel van BOZAR, de toren van The Hotel, het belfort en de beurs van Namen, en de hoeve van Mont-Saint-Jean groen. Zelfs de Leeuw van Waterloo doet mee.

Guinness, de iconische zwarte stout met witte kraag, bevestigt zijn intrinsieke link met Saint Patrick’s Day. Traditie en erfgoed zitten in beide ingebakken, en wat nog belangrijker is: met Guinness zit je helemaal in de sfeer van de dag. Hef het glas op waarden als vieren, trots en vriendschap. Wereldwijd zullen meer dan 70 miljoen mensen de Ierse nationale feestdag vieren: iedereen kijkt ernaar uit ondanks de penibele context van massa’s gesloten cafés, hier en elders. De Guinness-brouwers roepen de mensen op om op 17 maart 2021 Saint Patrick’s Day te vieren met een heerlijk gerecht en met Guinness natuurlijk (weliswaar met naleving van de lokale gezondheidsvoorschriften). Jonathan Martin, commercieel directeur bij John Martin: “Gezien de COVID-crisis en de beperkte contacten voelen de mensen vandaag meer dan ooit de behoefte om samen – al is dat virtueel – hun favoriete drank te degusteren. Saint Patrick’s Day is de ideale gelegenheid  om de banden weer aan te halen, zelfs op afstand. Velen vieren dit liefst met een Guinness.”

Het familiebedrijf John Martin biedt in België drie Guinnessvariëteiten aan.

De Guinness Draught, verdeeld op vat en in blikjes, is de traditionele, wereldwijd gekende Guinness. Met zijn 4,2% alcohol is dit de wereldwijde referentie voor stout. Het bijzondere ervan, naast zijn heerlijke cafeïnesmaak, is dat deze stout gedeeltelijk verzadigd is met stikstof, en niet volledig met CO2 zoals andere bieren. En precies de stikstof staat borg voor het romige aspect en het zeer dikke witte schuim.

De Guinness Special Export is in feite de Belgische Guinness. Deze stout werd na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld op vraag van de Belgische brouwer John Martin. De Guinness Special Export is een ‘pure malt’ met 8% als alcoholpercentage. De smaak is vergelijkbaar, maar op veel zwaarder niveau, dankzij het hoge alcoholpercentage dat de aroma’s van gebrande mout en cichorei samen met de bitterheid van gerookt hout en zoethout doet exploderen en vervolgens een zeer lange afdronk schenkt.

De Lambic & Stout is de nieuwkomer in het Guinnessgamma van John Martin. Anthony Martin is de auteur van dit bier. Het is een assemblage van Guinness Special Export en Guinness Original Porter met een Oude Kriek van de oudste lambiekbrouwerij ter wereld: Brouwerij Timmermans.