De micro-lambikbrouwerij en geuzestekerij 3 Fonteinen deed op 11 oktober haar plannen uit de doeken om een bierpelgrimsplek te bouwen in het Belgische Lot. Naast de vatenruimte komen er in Lot ook een logistieke hal voor het bottelen en etiketteren, plus nieuwe kantoren. Maar de eyecatcher wordt de nieuwe brouwerij, gebouwd op dezelfde schaal als de originele site in Beersel. Op nog geen 100 meter van de mystieke Zenne moet de nieuwe locatie dienen als aanvulling op de bestaande brouwinstallatie een paar kilometer verderop in Beersel. De gebouwen zullen klaar zijn in het najaar van 2022.

De nog te bouwen site met bezoekerscentrum en park is van de hand van het gerenommeerde Gentse bureau Robbrecht en Daem architecten. De micro-lambikbrouwerij en geuzestekerij breidt uit met een nieuwe site in Lot. Op nog geen 100 meter van de mystieke Zenne moet de nieuwe locatie dienen als aanvulling op de bestaande brouwinstallatie een paar kilometer verderop in Beersel. De 3.000 hectoliter die daar nu per jaar worden geproduceerd, noemen eigenaars Armand Debelder, Michaël Blancquaert en Werner Van Obberghen ‘een druppel in de Belgische bierplas’. Dat 3 Fonteinen al jaren in de top 50 van beste brouwerijen ter wereld prijkt, heeft dus te maken met kwaliteit, niet met kwantiteit. Het is ook die keuze voor een schoon, eerlijk bier die de uitbreiding motiveerde. Brouwer Michaël Blancquaert: “Wij blijven de traditie trouw. Elke druppel lambiek blijft hier gemiddeld 2,5 jaar liggen vooraleer we die verder verwerken. Daardoor hebben we behoefte aan erg veel voorraadruimte.” Daarom wordt in Lot een nieuwe vatenruimte gebouwd die de voorraad kan doen groeien van 8.000 naar 12.000 hectoliter. Ter vergelijking: Een gemiddelde Belgische brouwerij produceert jaarlijks meer dan 45.000 hectoliter (en dat is nog zonder AB InBev gerekend).

Naast de vatenruimte komen er in Lot ook een logistieke hal voor het bottelen en etiketteren, plus nieuwe kantoren. Maar de eyecatcher wordt de nieuwe brouwerij, gebouwd op dezelfde schaal als de originele site in Beersel. Interessant voor de bierliefhebbers is enerzijds de nieuwe lambik-O-droom, anderzijds het feit dat de nieuwe brouwerij invloed zal ondervinden van de klimatologische verschillen tussen Beersel en Lot. “Gemiddeld scheelt het 2°C tussen beide locaties tijdens de nachten van oktober tot april, wat voor ons de brouwperiode is”, verklaart brouwer Michaël Blancquaert. Dat belooft dus meer variatie in het smakenpalet dat 3 Fonteinen aanbiedt. De brouwerij gaat daarmee in tegen het advies van experts om één grote, geautomatiseerde brouwzaal te bouwen. Die keuze voor twee verschillende omgevingen is bewust. Debelder: “Wij kunnen geen standaard lambiek of geuze maken. Omwille van de natuurlijke afkoeling is elk brouwsel ’s ochtends namelijk verschillend. Plus: een brouwer moet brouwen, niet naar lampjes kijken om te zien of alles nog groen is.”

Bier moet je beleven

Om de smaak en de schoonheid van eerlijk geproduceerd bier te delen, komt er ook een nieuwe lambik-O-droom. De degustatieruimte zal uitkijken op de brouwerij en biedt zelfs ruimte aan bedrijven en evenementen. Een overdekte markthal en open terras aan de kant van de Molenstraat maken dan weer de verbinding tussen alle gebouwen. Daarrond wordt het bestaande industriegebied omgevormd tot park. Daar worden wilde Schaarbeekse kriekelaars aangeplant en is er ruimte voor een twintigtal bijenkolonies. Op die manier wil Brouwerij 3 Fonteinen van traditionele lambiek een beleving maken, maar ook het Pajottenland neerzetten als een sterk merk. “Er is hier zo veel te doen, zowel op cultureel, geschiedkundig, toeristisch als culinair vlak. Dat willen we laten zien aan de 10.000 binnen- en buitenlandse bezoekers die we elk jaar over de vloer krijgen”, zegt Van Obberghen. De brouwerij kocht ook elektrische fietsen aan en zet samenwerkingen op met B&B’s, restaurants, cafés en cultuurhuizen uit de streek. Het ontwerp van Robbrecht en Daem architecten met zijn opvallende koepel wordt alvast een reden om de streek te bezoeken.

Foto: maquette Brouwerij 3 Fonteinen