Dankzij een ultraflexibele instelling kan de Brussels Beer Challenge vanaf donderdag 29 oktober dan toch van start gaan … in een Corona-veilige setting. Door met kleinere groepen te werken, het evenement over veel meer dagen te spreiden, elke jurylid aan een individuele tafel te plaatsen en alle sociale activiteiten af te schaffen, kan worden voldaan aan de regels die van kracht zijn voor het organiseren van ‘professionele activiteiten’. Ondanks alles zijn er toch 1500 bieren in competitie.

Dat het geen normale editie van de Brussels Beer Challenge zou worden, stond in de sterren geschreven. Dat het zo’n vaart zou lopen was minder duidelijk en met een voortdurend veranderende situatie was het niet eenvoudig om alles op de rails te krijgen. En wees er maar gerust van, met al deze beperkingen zijn het wel degelijk ‘werksessies’ die de juryleden te wachten staan.

Maar goed … er is ook goed nieuws : de brouwerijen tekenden present. Ondanks alles wist de Brussels Beer Challenge evenveel staaltjes aan te trekken als vorig jaar. Het zijn dus maar liefst 1500 bieren van de vier hoeken van deze aardkloot die in Brussel liggen te wachten om hun charmes te ontplooien. Enkele vaststellingen:

  • Categorieën die het reeds tijdens vorige edities goed deden blijven populair. In de stijlen Saison, Tripel, Wheat en de verschillende varianten IPA werden telkens vijftig of meer bieren ingeschreven.
  • Dat hop populair blijft ook in wat klassiekere / neutralere stijlen blijkt o.a. uit de groei van categorieën als de ‘hoppy lager’. De verzoeting van de bierscène is en blijft definitief verleden tijd.
  • Binnen de grote groep IPA’s is vooral de sterke groei van het aantal NEIPA’s opmerkelijk. Wat ooit als een voorbijgaand (en wazig …) fenomeen werd bestempeld, bevestigt hiermee haar statuut als blijvend biertype.
  • Ook alcoholvrij (of arm) is een trend die niet meer te stoppen is. In die mate dat het aantal staaltjes het de organisatie toeliet een verdere opsplitsing te doen tussen echt laag (0,3% of minder) en wat hoger … de definitie alcoholvrij varieert namelijk wat van land tot land (zie ook de thematische degustatie in ons laatste nummer van Bier Grand Cru Magazine).

De resultaten zullen afhankelijk van de verdere ‘ontwikkelingen’ ergens tegen het einde van november worden gecommuniceerd.