Na 200 jaar wordt in Norbertijnenabdij Park opnieuw bier gebrouwen
Eeuwenlang brouwden de norbertijnen van de Abdij van Park in Heverlee (Leuven) bier voor eigen consumptie. Onder de Franse overheersing, in 1797, werden de kanunniken verplicht de abdij te verlaten. Alle gronden en goederen werden geconfisqueerd door de overheid en geveild. Hoewel de kanunniken later naar de abdij konden terugkeren, kwam tijdens deze woelige periode ook een eind aan het bierbrouwen. In 1828 werden de brouwketels als oud ijzer verkocht. Recent beslisten de norbertijnen van Park om terug aan te knopen met hun aloude traditie van bierbrouwen. Er werd een nieuwe abdijbrouwerij gebouwd. Het eerste bier dat in de ketels werd gebrouwen, werd genoemd naar abt Libertus De Paepe en heet Libertus. Voor toekomstige bieren zullen ook namen volgen van personen die veel voor de abdij betekend hebben.
Een tiental jaar geleden vroeg brouwer Joris Brams, die opgroeide in de schaduw van de Abdij van Park, zich af waarom de norbertijnen geen bier produceerden. Hij wist dat vroeger in de abdij, naast de molen die het graan maalde, bier werd gebrouwen. Uiteindelijk bracht hij in 2012 in overleg met de kanunniken het ‘Heverlee’-bier op de markt. Dat groeide intussen uit tot een succesverhaal in het buitenland. De verkoop ervan zorgt voor een relevant inkomen voor de Abdij van Park. Het bier Heverlee, waarvan nu al meer dan 16 miljoen pintjes per jaar worden verkocht, wordt gebrouwen bij de familiale brouwerij Martens.
In 2017 staken de paters van de Abdij van Park en Joris Brams de koppen opnieuw bij elkaar. Broeder Filip Noël, pater-econoom van de Abdij van Park: “Er werd beslist om de brouwerij zorgvuldig te restaureren en op de originele plaats herop te bouwen. BW Process, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in de productie van brouwerijmateriaal, stelde zijn ervaring en kennis ten dienste van ons project en bracht tal van vernieuwende ideeën aan. Hiermee wordt opnieuw aangeknoopt met een andere eeuwenoude traditie van onze Abdij, namelijk het toepassen van innovatieve en duurzame oplossingen.” Joris Brams voegt eraan toe: “In de Abdijbrouwerij van Park worden slechts heel kleine hoeveelheden bier geproduceerd met lokale grondstoffen volgens eeuwenoude principes. Eén brouwsel is 1000 liter. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van bio-ingrediënten en kruiden die op de abdij zelf groeien. Bij het brouwen volgen wij de seizoenen. Het graan wordt gemalen in de nabijgelegen watermolen. Daar kunnen de bieren ook geproefd worden.”
De bieren worden lokaal verkocht. De jaarlijkse maximumcapaciteit van de Abdijbrouwerij van Park bedraagt ca. 2000 hectoliter. De brouwerij heet ‘Braxatorium Parcensis’, wat ‘Brouwerij van Park’ betekent in het Latijn. De bieren die er gebrouwen worden zijn waarachtige abdijbieren want ze worden – net zoals het geval is met de trappistenbieren – geproduceerd binnen de muren van de abdij, en niet door een commerciële, seculiere brouwerij die aan een abdijgemeenschap licentieroyalty’s betaalt voor het gebruik van de naam van de abdij.
Voor meer informatie betreffende de brouwerij en de bieren van de Abdij van Park: www.braxatoriumparcensis.be of www.abdijbrouwerijvanpark.be en op Facebook, Instagram en Twitter onder Braxatorium Parcensis.