Elk jaar bij de introductie van het bockbier duikt de vraag op: waar komt die naam bock of bockbier toch vandaan? Allerlei volksverhalen met bokken doen daarover de ronde. Daarnaast leeft het ‘vermoeden’ dat bockbier uit het stadje Einbeck stamt en dat de naam een verbastering is van Einbecker. De nieuwe website Waar komt bockbier vandaan? zet de feiten op een rij. Over de naam bock, maar vooral over het bier. 

Traditie en vernieuwing 

De naam heeft inderdaad te maken met Einbeck, maar de bock zelf, het bier, komt uit München. www.waarkomtbockbiervandaan.jouwweb.nl traceert de herkomst, de naam en het karakter van bock, met de echte bronnen erbij. Vanaf eind september is bockbier in Nederland in allerlei vormen voorhanden. Er vinden ook veel evenementen en festivals rond dit bier plaats. Geen wonder: bock – liefst robijnrood en bitterzoet – is dé traditie in de Nederlandse bierwereld. Het oudste nog bestaande Nederlandse bier is trouwens een bock! Oorspronkelijk stamt bock uit München. In 1843 kwam er voor het eerst een voorraadje naar Amsterdam. Maar wat ging daaraan vooraf? Hoe en waarom ontstond bock begin 19e eeuw in München? En wat heeft dat te maken met de Saksische bierstad Einbeck? Bock blijkt te zijn ontstaan na een boeiende opeenvolging van import, overname, varianten en verdwijning. Waar komt bockbier vandaan? doet het uit de doeken.

Bewijs 

De ruim geïllustreerde website volgt de ontwikkelingen chronologisch, als een soort detective. ‘Bewijsstukken’ staan er ook bij: originele schriftelijke bronnen. Op een aparte pagina volgen nog de geschiedenis en karakteristiek van de Nederlandse bock. Voor wie daar de voorkeur aan geeft, biedt de site ook een beknopte samenvatting van alle informatie.

De website www.waarkomtbockbiervandaan.jouwweb.nl is een product van Marco Daane, auteur van onder meer Bier in Nederland. Een biografie (uitg. Atlas-Contact, 2016).