Studie toont aan: ook het ‘terroir’ van hop mede bepalend
Voor het eerst werd aangetoond dat het ‘terroir’ van hop – de combinatie van omgevingsfactoren en teelttechniek – een impact kan hebben op de ‘flavour’ – het geheel van mondgevoel, aroma en smaak van bier. Dat gebeurde binnen het doctoraatsonderzoek van Ann Van Holle, verantwoordelijke voor Onderzoek & Ontwikkeling aan De Proefbrouwerij, in samenwerking met UGent en ILVO, waarbij een brede set van commercieel relevante hoprassen onder de loep werd genomen.
Hop is een van de sleutelingrediënten in de bierproductie en is in grote mate bepalend voor de bitterheid, het aroma en de finale flavour. Dat specifieke karakteristieken in bier grotendeels afhankelijk zijn van het gebruikte hopras (of combinatie van rassen) en van de toegepaste hopdoseringen en technologieën, dat wisten we al. Nu weten we, dankzij de combinatie van genetische en biochemische data, dat zowel ras als terroir specifieke effecten hebben op de brouweigenschappen van hop, en bijgevolg op de sensorische eigenschappen van bier. Hoppartijen van eenzelfde ras maar geteeld in uiteenlopende regio’s, gaande van Australië, België, Duitsland, Idaho en Washington, bezitten verschillende specifieke karakteristieken. Deze inzichten openen perspectief voor subtiele diversificatie in bierflavourprofielen. Samen met de tools die werden ontwikkeld voor genetische en biochemische karakterisering van hoppartijen, zijn deze inzichten klaar voor gebruik in verder onderzoek naar het concept hop terroir en voor exploitatie in de hop- en brouwerijsector.
Op woensdag 1 juli 2020 om 16.00 uur verdedigde Ann Van Holle via livestream haar doctoraat ‘The impact of hop terroir on beer flavour characteristics.’ Promotoren van het doctoraat zijn Prof. dr. ir. Geert Haesaert, Prof. dr. Isabel Roldán-Ruiz, dr. ir. Hilde Muylle, en Prof. em. dr. Anita Van Landschoot.