Zoals zoveel evenementen ging dit jaar ook het Abdijbierfestival, dat op 22 en 23 mei in de Middelburgse abdij gehouden zou worden, in verband met Covid-19 niet door. Tot grote teleurstelling van organisator stichting Bier in Zeeland (BiZ), overige vrijwilligers en brouwers die al volop bezig waren met de voorbereidingen voor het festival dat dit jaar het thema ‘Nieuw Zeeuws’ had meegekregen. Stichting Bier in Zeeland wilde met een eigen bier komen en liet een moderne variant van de Hopbloem Primeur brouwen. Het Abdijbierfestival is er nu niet maar het bier wel.

Het festival had volgens de organisatie “een schuimende en bruisende boel moeten worden”. Door vier amateurbrouwers werd begin 2020 binnen de abdijmuren het exclusieve bier ‘Gillis en Jan’ gemaakt, genoemd naar de oudst bekende monnikbrouwers van de abdij. De Zeeuwse brouwerijen zouden weer hun nieuwe bieren presenteren en enkelen hadden zelfs al een primeur in het vat zitten. Ook stichting Bier in Zeeland wilde met een eigen bier komen en liet een moderne variant van de Hopbloem Primeur brouwen. Dit bier werd in de jaren ’80 van de vorige eeuw gelanceerd door de bekende amateurbrouwer Jan Montenarie, die tussen 1990 en 1993 naast zijn baan brouwerij ‘De Hopbloem’ runde, op dat moment de enige brouwerij op Walcheren. Eén van zijn bieren was De Hopbloem Primeur, een tripelachtig bier van 7%, waarbij met name het toepassen van dryhopping een bijzonder element was. Het bier was volgens het Nederlandse Bierboek (1991) “een daverende verrassing”. Jan Montenarie introduceerde met dit bier een smaak die in ons land nog niet gemaakt werd.

Speciaal voor de presentatie van het door stichting BiZ en Zeeuws Archief uitgebrachte boek ‘Hop en Gerst Veredeld’ van Eric Hageman en Toon Franken, die op 4 augustus 2011 op het Koorkerkplein te Middelburg plaatsvond, heeft Jan Montenarie in de ketels van een brouwerij in Groede nog een keer zijn Hopbloem Primeur gebrouwen. En nu, 9 jaar later, werd opnieuw een heruitgave gemaakt, ditmaal bij een brouwerij in Hulst. Daarbij werd gekozen voor een gemoderniseerde hopcombinatie en dryhopping met Amarillohop, waardoor het bier een nog fruitiger bitterheid en een exotisch aroma kreeg. Hop en gerst werden wederom veredeld.

Het Abdijbierfestival is er nu niet maar het bier wel. Om het niet te laten verzuren werd het inmiddels gebotteld. De Hopbloem Primeur is nu op verschillende plaatsen in Zeeland verkrijgbaar. Meer informatie is te vinden via de website www.abdijbierfestival.nl.

Op de foto: John Vermeersen, Willem Van Voorst Vader en Renny Minnaert nemen de eerste slokken van de Hopbloem Primeur